De 4 meest gemaakte ondernemersfouten

De 4 meest gemaakte ondernemersfouten

Bij het runnen van je bedrijf komt veel kijken. Je bent er onderhand vast ook achter dat goed zijn in je vak niet voldoende is. Dat je goed in je vak moet zijn én in ondernemen. Dat leren ondernemen gaat vaak met vallen en opstaan. Het ondernemen kan soms best frustrerend zijn. Op Instagram lijkt het anderen zo makkelijk af te gaan en alles wat ze maken lijkt in goud te veranderen. Je ziet niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Welke fouten ze hebben gemaakt. Hoeveel ‘leergeld’ ze hebben betaald om te komen waar ze nu zijn. 

Voel jij je wel eens eenzaam als ondernemer?
Dan kan het ondernemerschap soms een beetje eenzaam gaan voelen. Omdat je denkt dat je de enige bent die zoveel challenges op haar pad tegenkomt. Ik kan je gelijk vertellen: Je bent niet de enige. Om je te laten zien waar anderen mee struggelen deel ik vandaag de 4 grootste fouten die mijn klanten maken voor ze bij mij instappen om strategisch slim te leren ondernemen zodat ze de vrijheid waarvoor ze zijn gaan ondernemen ook eindelijk écht voelen. 

Zoals je van me gewend bent krijg je per ‘fout’ een tip die je gelijk kunt toepassen om het te voorkomen of op te lossen.

Ready? Dit zijn de 4 meest gemaakte ondernemersfouten die ik bij mijn klanten zie voor ze met mij gaan werken.

#1 If you fail to plan you plan to fail”

Ken je dat? Dat je een mooi plan voor de week hebt gemaakt en er op vrijdag achter komt dat het toch niet helemaal gelopen is zoals je wilt? De kans is groot dat je best een haalbare planning hebt gemaakt maar als je niet plant om het ook echt te doen dan wordt het niks.

Voor je het weet zit je uren te scrollen op social media, kijk je allerlei stories, luister je een podcast voor inspiratie en wacht je op ‘flow’ om écht aan de slag te gaan. Super zonde! Dan ben je de regie over je bedrijf kwijt.

Hoe kun je vanuit rust ondernemen en vertrouwen op je omzet plan als jij je niet aan je plan houdt? Het gaat ook over hoe betrouwbaar je bent. Als je je voorneemt om een bepaalde actie te doen, zoals elke dag sturen op 5 gesprekken met potentiële klanten in de Instagram DM, en je doet het niet hoe kun je dan verwachten dat je je omzet doel haalt?

Een eerste stap die je nu kunt nemen is je agenda van vorige week analyseren:

  • Wat was je hoofddoel?
  • Wat waren je 2-3 subdoelen?
  • Welke acties zou je doen om de subdoelen en je hoofddoel te halen?
  • Heb je de acties gedaan? Indien ja, heb je je subdoelen en hoofddoel ermee bereikt? Indien nee, waarom niet en wat ga je deze week anders doen?
  • Als je te weinig tijd hebt: kun je batchen? Stoppen? Uitbesteden? Je zou zelfs kunnen schrappen wat niet direct bijdraagt aan jouw doel of noodzakelijk is voor het runnen van je bedrijf.
  • Kortom, hebben de taken op je takenlijst en de acties die je hebt gedaan je dichter bij je doel gebracht? Nee, wat wil je anders doen? Als je niets verandert, hoe kun je dan een andere uitkomst verwachten?

 

#2 Ideale klant

Een tweede veelgemaakte fout in het ondernemerschap is denken dat je een specifiek afgebakende doelgroep of ideale klant hebt terwijl zo’n beetje half Nederland zich zou kunnen herkennen in je doelgroep. Het kiezen van een ideale klant en doelgroep is essentieel als je nog niet zoveel klanten geholpen hebt. Wanneer je al een grotere naam bent binnen jouw branche en al veel klanten hebt geholpen, het aantrekken van klanten makkelijk gaat kun je je doelgroep wat breder trekken.

“Ik heb mijn ideale klant al helder” zegt bijna iedereen in m’n match calls. Ze hebben vaak al een online training gedaan of een ‘ideale klant’ stappenplan gedownload. En eerlijk, in de afgelopen jaren heb ik slechts één keer meegemaakt dat een klant de ideale klant omschrijving echt goed had staan. Die klant was toevallig ook een bekende marketingcoach dus dat viel te verwachten 😉

Vaak denken we dat we heel specifiek gekozen hebben maar is in realiteit zo’n beetje half ondernemend Nederland of zelfs half Nederland de ideale klant. Als jij op dit moment een ideale klant hebt met een leeftijdsverschil van 10 jaar of meer of 100.000 mensen die zich erin kunnen herkennen dan is de kans groot dat het scherper kan. Stel nou he, dat jij nu besluit een ideale klant te kiezen waarvan de doelgroep uit slechts 2000 mensen bestaat en gaat 1-op-1 coachtrajecten van 8 weken aanbieden. Denk je dan dat dat te klein is? Hoeveel maanden duurt het voor je een kwart van de doelgroep geholpen hebt? 500 mensen? Tegen de tijd dat je die geholpen hebt ben jij toch alweer veel beter in je vak? Ben je toch al toe aan een nieuwe doelgroep, de 2.0 versie?

Waar je verder op mag letten bij het afbaken van je doelgroep en omschrijven van je ideale klant hoor je in deze podcast.

 

#3 Geen logica in je aanbod

De derde veelgemaakte fout is dat er geen logica in het aanbod zit. Je hebt een prachtig programma of traject gemaakt én hebt een mooie weggever die je via social media promoot. ‘Want zo hoort het toch?’ Je stuitert bijna van enthousiasme wanneer je de eerste inschrijvingen ziet binnenkomen. En dan.. Dan blijft het angstvallig stil en slaat de twijfel toe. ‘Misschien doe ik iets verkeerd? Weet je wat, ik maak een andere weggever.’ Je weggever werkt blijkbaar niet. Je maakt een nieuwe, bent lekker aan het creëren. Helemaal in de flow.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je weggever geen leads oplevert. Eén daarvan kan zijn dat er geen logica in je aanbod zit. Dat je geen logisch opgebouwd productaanbod hebt. Je hebt niet goed gekeken naar de klantreis en de mentale overwegingen die je klant in elke fase maakt. Wat je ideale klant op elk moment in de klantreis van jouw nodig heeft om de keuze te maken én een volgende stap richting je hoofdaanbod te nemen. Het kan ook zijn dat je zoveel informatie hebt gegeven dat je ideale klant volledig in de war is of juist denkt ‘ik ga dit eerst even implementeren’.

Je wilt dus dat je productaanbod als een pleister past op de pijn van je ideale klant én rekening houdt met de (mentale overwegingen in de) klantreis.

Hoe doe je dat? Schrijf je productaanbod uit en de (mentale) klantreis. Kijk of het logische stappen zijn en of je iemand echt van onbewust naar bewust en naar oplossing gefocust brengt. Zijn het behapbare stappen? Geef je niet te veel het gevoel dat ze het nu wel even zelf kunnen proberen?

Kortom: Val niet in de valkuil om constant bezig te zijn met het creëren van nieuwe dingen en zorg ervoor dat je aanbod logisch is opgebouwd en past bij de klantreis en mentale overwegingen van je ideale klant.

 

#4 Constant creëren

De laatste veelgemaakte fout is dat ondernemers vooral bezig zijn met het creëren van nieuwe (digitale) producten. Ik snap het hoor. Je bent ondernemer dus aan ideeën en enthousiasme heb je geen gebrek.

Voor je het weet staat je website vol digitale producten, programma’s of ander aanbod wat niet per se bijdraagt aan consistente omzet én een vrij leven. Je vraagt je af waarom je nou nog niet de omzet hebt waar je van droomt.

Als je kijkt naar jouw rolmodellen hebben ze waarschijnlijk al een aardig productaanbod. Zij staan alleen op een heel ander punt in hun ondernemerscarrière dan jij. Zij zijn vast niet begonnen op het punt waar ze nu staan. Als je ze zou vragen vertellen ze waarschijnlijk dat focus en ‘gewoon doen’ de key tot hun succes is. Ze maakten eerst één aanbod en leerden dat heel goed verkopen en leveren. Daarna dachten ze pas aan het toevoegen van een ander aanbod. Sterker nog, vaak beginnen ze 1-op-1 en als ze vol zitten een groepsprogramma en daarna pas een cursus. Tenzij ze mega hoge advertentiebudgetten hebben 😉

Focussen op één aanbod en dat steeds verder door ontwikkelen en optimaliseren zodat de kwaliteit beter wordt, je processen optimaliseren en bouwen aan een strategisch sterk productaanbod doe je dus vanuit één core/premium aanbod. Het zou zomaar kunnen dat je dan de hele riedel entry producten niet meer nodig hebt. En guess what: dan hou je dus tijd over!

Als je wel al gelijk een strategisch productaanbod wilt maken doe het dan volgens deze volgorde: Eerst bepaal je je core/premium aanbod: het aanbod met de grootste transformatie/meeste toegevoegde waarde voor jouw klant en reken dan terug via je uitgetekende klantreis (incl. mentale overwegingen) naar wat de tussenstap producten zijn (gratis en entry). De gratis content en entry producten die nodig zijn om iemand toe te leiden naar je core/premium aanbod wat je wilt verkopen en waarmee je je omzetdoel wilt halen. Dat kan natuurlijk een online cursus of ander digitaal product zijn. Of juist een traject of het bouwen van een website.

Maak één core/premium aanbod en wordt steeds beter in het verkopen en leveren. Ga daarna optimaliseren. Zo wordt het steeds waardevoller en kun je ook hogere prijzen vragen.

Het helpt ook om te zorgen dat je klanten niet steeds in de war raken als je de ene week product a verkoopt en dan product b. Je kunt dan ook bekend komen te staan als de go-to persoon voor dat specifieke aanbod.

Dat waren ze! De 4 meest gemaakte fouten van ondernemers die ik tegenkom in mijn coaching bedrijf. Jij weet nu waar je op kunt letten zodat je sneller kunt gaan voor groei.

Als je nog sneller wilt groeien kun je hier een gratis gesprek aanvragen of je hier aanmelden voor de masterclass.

Scroll naar boven